2222092632 Ασπούς, Σκύρος mariaaspous@yahoo.gr
hero image

Maria Charalampaki Studios
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Σκύρος


 

Το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βόρειων Σποράδων, είναι η πανέμορφη Σκύρος. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινό. Στα δυτικά του νησιού σχηματίζονται οι όρμοι Καλογριάς, Πεύκου, Αγίου Νικολάου και Τριστόμου, ενώ στη δυτική ακτή βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, η Λιναριά.

Ο γραφικός οικισμός Ασπούς βρίσκεται κοντά στη χώρα της Σκύρου, ένα όμορφο και ήσυχο χωριό για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, ατενίζοντας τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας.

Αξιοθέατα είναι τοποθεσίες όπως ο Γιαλός, το Αχίλλι, τα Βράχια κ.ά. αμμουδιές (Νύφη, Τρεις Μπούκες, Φανάρι και Διαπόρι κ.ά.). Στο Γιαλό, κατά την παράδοση, έπαιρνε το μπάνιο του ο Αχιλλέας.

Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Στη θέση Σπηλιά Ανδριώτη σκοτώθηκε από το Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας. Σήμερα από την αρχαία ακρόπολη τίποτα σχεδόν δε σώζεται.

Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, σε ψηλό βράχο πάνω από τη θάλασσα που έκτισε, μαζί με το μοναστήρι, ο Νικηφόρος Φωκάς το 10ο αιώνα. Ενδιαφέρουσα είναι η εκκλησία της Παναγίας του Κίτσου και πολλές άλλες στα διάφορα μοναστήρια.

Σήμερα η παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου μαρτυρούν τις αρχαίες καταβολές της, ενώ στα μουσεία της υπάρχουν τεκμήρια και μνημεία του σπουδαίου παρελθόντος της.

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

  • Κεραμική της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900 π.Χ.) από τη πόλη της Σκύρου, το Παλαμάρι κ.α.
  • Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 π.Χ.) από διάφορες θέσεις του νησιού
  • Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 π.Χ.) από διάφορες θέσεις του νησιού
  • Ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (900-800 π.Χ.)
  • Πρωτογεωμετρική κυρίως κεραμική από τη θέση Αγία Άννα και τα Μαγαζιά
  • Ευρήματα ρωμαϊκής και αρχαϊκής περιόδου από νεότερες ανασκαφές
  • Αγγεία και άλλα αντικείμενα από την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο (5ος-1ος αι. π.Χ.)

 


 

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαμαρίου

Στην παραλία του Παλαμαρίου (Αρχαιολογικός Χώρος Παλαμαρίου) ανακαλύφθηκε ένας παραθαλάσσιος οχυρωματικός οικισμός που χρονολογείται από την Πρώιμη και Μέση περίοδο του χαλκού (2.500 - 1.800 π.Χ.)

Ο οικισμός έφερνε σε επαφή νησιά των κυκλάδων, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Μουσείο Φαλτάϊτς

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς ιδρύθηκε το 1964. Είναι από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον Πανελλήνιο Χώρο το μήνυμα πως το Παρόν και το Μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην Παράδοση.